Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/rocket-sport.pl/includes/menu.inc).

W jaki sposób najlepiej serwować desery? Jakiego rodzaju naczynia są do tego odpowiednie? Na jakie rzeczy się zdecydować?

Wszyscy kochamy ciasta, bo polepszają nam nastrój oraz osładzają życie. Są najbardziej przyjemną częścią każdego przyjęcia, by jednakże dobrze się prezentowały, powinny być zaserwowane w najlepszy możliwy sposób. Sposobów na podanie ciasta jest naprawdę sporo. Mamy całą masę naczyń, jakie do tego służą, w ten sposób zaś możemy w elegancki sposób zaserwować gościom każdego rodzaju deser. Taki deser powinien być nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz również dla oczu.

kawałki ciasta
Author: Sonny Abesamis
Source: http://www.flickr.com
Biorąc w związku z tym paterę, przykładowo patery na owoce, ale też talerz albo półmisek warto się postarać, żeby ułożone na nich ciasto prezentowało się apetycznie oraz zachęcało do spróbowania - na owoce. Aby w odpowiedni sposób serwować deser, trzeba przede wszystkim dobrać naczynie do naszych potrzeb. Pomyślmy, jak dużo ludzi będziemy gościć oraz jak dużo ciast planujemy zaserwować. Regułą jest, iż tego typu deser (zobacz również chałwa libańska) powinno się serwować na szklanych paterach, lecz rzecz jasna to nie jest regułą.

Ważne, żeby naczynie pasowało do talerzyków deserowych, ale także charakteru pomieszczenia oraz rodzaju przyjęcia. Oprócz szkła do wyboru są również patery metalowe, porcelanowe, a także drewniane. Tak właściwie propozycji jest bardzo dużo, każda patera posiada innego rodzaju zastosowanie więc możemy je używać do różnego rodzaju deserów, jak patery do ciast. Patery szklane są najbardziej popularne i najczęściej wybierane. Podstawowa wersja to jednopoziomowa patera, jaka jest na nóżce - patera na ciasteczka. Można właściwie przebierać w różnych typach oraz wzorach. Szklane patery mogą być duże, ale i delikatne.



Tego typu patera jest najlepsza, gdy gości nie będzie aż tak wiele, natomiast dla dużej ilości gości dobrze będzie przygotować naczynie dwupoziomowe albo z trzema piętrami (patery na tort). Kiedy mamy jeden albo więcej rodzajów ciasta, to taka patera pozwoli na umieszczenie go w ten sposób, żeby nie zmieszać smaków. Możemy jednocześnie na najniższym poziomie umieścić owoce. By dać naszym gościom duży komfort oraz wygodę, najlepiej kupić paterę obracaną. To bardzo ułatwi każdemu dostęp do deseru, nie będziemy się przy tym musieli martwić o jego rozłożenie. Czasem nawet takie naczynie jest wyposażone w klosz, a to pozwala na utrzymanie świeżości deseru.